Het vinden van de ideale freelance webdesigner kan ontmoedigend zijn, zeker zonder ervaring en zonder totaalzicht op de kosten… Er zijn veel factoren waarmee u rekening dient te houden. Webdesign is een continu proces. Het is essentieel dat je iemand vindt die gepassioneerd is en die gedurende het hele ontwerpproces met zijn volle aandacht aan zijn vak blijft werken.
Ik zet hier voor u 10 belangrijke aandachtspunten op een rij, die u zullen helpen bij het vinden van de juiste webdesigner voor uw project.
1. De website van de freelance webdesigner
Het is belangrijk dat de webdesigner zelf een website heeft die makkelijk te navigeren is en waar u de nodige informatie kunt vinden.
U kunt binnen uw kennis de structuur en logische opbouwen van de website van de freelance webdesigner evalueren. Maar ook de inhoud van de website mag niet onderschat worden aangezien de webdesigner ook voor de inhoud van uw website zou kunnen zorgen.
Daarnaast kunt u kijken naar de functionaliteiten die deze website bevat om een beetje een beeld te kunnen vormen van wat u kunt verwachten. Dit zeg ik zonder te vergeten dat iedere website opgebouwd wordt overeenkomstig zijn doel. U kunt bijvoorbeeld gaan kijken of de website moderne effecten bevat en of deze met zijn tijd meegaat.
2. Website portfolio
Uiteraard is het belangrijk om enkele van de werken van de webdesigner te kunnen zien. Zo krijgt u een beter beeld van de design stijl, type websites en capaciteit van de freelance webdesigner. Er zouden ook getuigenissen van enkele klanten moeten staan bij de geleverde projecten. U kunt dan op enkele projecten klikken en eventueel naar de ondernemers bellen om zijn reviews te verifiëren en vragen naar hun ervaring met de webdesigner.
3. Communicatie
De communicatiedrempel moet zo laag mogelijk zijn. Naast een contactformulier dat het mogelijk maakt de freelance webdesigner via e-mail te bereiken, dient een telefoonnummer op zijn minst als extra optie te staan. Hoe meer zichtbare communicatiekanalen, des te beter. Dus een life chat functie, whatsapp, Instagram en facebook chat opties mogen niet veel gevraagd te zijn.
Hiernaast is het ook belangrijk dat de freelance webdesigner snel reageert. Binnen 24u zou u normaal gezien een reactie moeten krijgen of een vraag/verzoek.
Voor een aantal zaken is het belangrijk dat deze zwart op wit staan maar voor de meest informatie is het beter via een telefoongesprek. Zeker in de beginfase, waar nog niets op papier vastgelegd moet worden.
U moet ten alle tijden kunnen verstaan waarover er gesproken wordt, dus het is cruciaal om iemand te vinden die op een simpele én duidelijke manier dingen kan uitleggen zonder moeilijke termen te gebruiken. Ook dient u de ruimte en het gevoel te krijgen dat u onbeschaamd alles kunt vragen wat u wenst te weten.
Ook is het belangrijk dat een freelance webdesigner u op afstand ook zou kunnen helpen, door bijvoorbeeld uw computer/beeldscherm over te nemen. Dit zou eventuele problemen, vragen en zorgen snel oplossen, zonder dat er iemand zich daarvoor moet verplaatsen. Zoom, Teams, Teamviewer…kunnen goede opties zijn om de samenwerking te vergemakkelijken.
4. Prijs tarief
Er moet duidelijk zijn wat er aangeboden wordt voor de prijs die u kunt betalen. Wat is eenmalig en wat zijn de eventuele terugkerende kosten.
U kunt ook vragen naar hoe de kosten in elkaar zitten:
- Werkt de freelance webdesigner op uurtarief of wordt er getarifeerd per project?
- Welke aanpassingen zijn er mogelijk en wat gaat u dit kosten?
- Wat als ik de website wil uitbreiden of zijn doel wil veranderen (extra pagina’s, andere functionaliteiten,..)?
- Werkt de webdesigner binnen een afgesproken budget?
Het is uiteraard verleidelijk om voor het laagste tarief te gaan, maar probeer heel goed uit te zoeken wat u allemaal krijgt binnen het aangeboden pakket. Vraag dus gerust naar een gedetailleerde offerte zodat u deze eventueel verder kunt vergelijken met andere offertes.
5. Opvolging
Een website is nooit af! Onderschat dit niet!
Wat als u de website later zou willen uitbreiden?
Wat als u het doel van de website zou willen veranderen?
Hou rekening met de marketing die constant in verandering is en die soms eist dat u na een tijdje aanpassingen moet doorvoeren aan uw website.
Het is dan belangrijk dat u of iemand anders een aantal zaken aan de website zou kunnen bewerken. Vraag dan ook na wat u zelf zou kunnen bewerken en of een demonstratie mogelijk is.
- Het is dus enorm belangrijk om te weten of u op uw webdesigner zou kunnen rekenen en wat u dit eventueel zou kunnen kosten?
- Wordt er een onderhoudspakket aangeboden en wat houdt dit precies in?
- Wordt er gewerkt aan uw beveiliging, updates en back-ups van uw data?
Een onderhoudspakket maakt het mogelijk dat u meer tijd in het vinden en bedienen van uw klanten kunt steken.
6. Marketing en branding
Kan uw freelance webdesigner uw onderneming helpen promoten?
Enige kennis van marketing en branding is cruciaal aangezien uw website een belangrijk rol speelt in uw marketingstrategie.
Om te weten of een freelance webdesigner u zou kunnen helpen uw onderneming te promoten kunt u bijvoorbeeld kijken naar zijn eigen website en sociale mediapagina’s:
- Zijn er sociale media pagina’s en hoe zien deze eruit?
- Welke kleuren worden er gebruikt in zijn eigen website en die van zijn klanten?
- Passen deze kleuren en lettertypes bij elkaar?
- Welke logo’s, flyers en eventuele visitekaarten heeft de freelance webdesigner ontworpen?
- Zou hij jou onderneming kunnen helpen groeien?
- Verdient hij geld met zijn eigen websites?
- Hoe weet je dat wat hij u adviseert te doen ook effectief werkt
7. Wat zijn zijn toekomstige plannen
Er zijn verschillende soorten freelance webdesigner met verschillende redenen en toekomstige plannen.
Voor u is het enorm belangrijk om te vragen naar de visie en missie van de freelance webdesigner:
- Gebruik hij zijn onderneming als een extra bron van inkomen?
- Is zijn onderneming een parttime of fulltime job?
- Hoe lang is hij al bezig met zijn onderneming?
- Is zijn bedrijf aan het groeien?
Er moeten op zijn minste aanwijzingen zijn dat de freelance webdesigner in de komende 7 jaar nog aanwezig zal zijn.
Een manier om dit ook te weten is door te kijken naar hoe hij zijn onderneming promoot.
8. Op welk platform wordt uw website gebouwd?
Met zoveel verschillende opties tegenwoordig is het van cruciaal belang dat uw website gebouwd wordt op een platform dat zich al bewezen heeft en meegroeit en de concurrentie aan kan gaan in de top 5 van de meeste gebruikte platforms.
Het is ook van belang om te weten welke tools er gebruikt worden bij het maken van uw website en welke functionaliteiten mogelijk zijn.
Uiteraard zou ik u aanraden om altijd een webdesigner te kiezen die met professionele en premiumtools werkt die hun waarde al bewezen hebben. Zo weet u dat er constant gewerkt wordt aan de updates en beveiliging van deze tools via de ontwikkelaars. Gebruikelijk krijgt u deze updates mee in uw premium pakket, zo bent u direct mee met de nieuwste ontwikkelingen en is de veiligheid van uw website ook een stuk gegarandeerd.
Het bouwen van de website:
Kan de webdesigner uw website bouwen met uw gewenste structuur of gebruikt hij/zij website templates?
Er is niets ergs aan om voor een website template te kiezen als deze uit een veilige bron afkomstig zijn en deze de nodige functionaliteiten en design bezit dat u nodig heeft. Dit is ook een manier om sneller uw website klaar te hebben, zeker als u een lager budget heeft.
Afhankelijk van uw wensen kunt u ook naar zijn bouwskills aftoetsen om zo de juiste keuze te maken.
9. Overeenkomst
Contracten en overeenkomsten zijn een aanrader voor als u graag duidelijkheid wenst over uw rechten en plichten en wat u toebehoort. Ook is dit een uitstekende manier om uzelf en uw onderneming te beschermen mocht de samenwerking niet lopen zoals gewenst.
In deze overeenkomst kan bijvoorbeeld staan wat er gebeurt als de samenwerking na een tijd niet meer gewenst is.
Een overeenkomst kan alles zwart op wit vastleggen en ervoor zorgen dat alles netjes afgehandeld wordt bij het stopzetten van de samenwerking, bij migratie van data, onderhoud en beveiliging van de website, updates en eventuele aanpassingen.
10. Website hosting
Waar zit de hosting van uw website?
Er bestaan verschillende webhostingbedrijven waar de data van uw website opgeslagen en beheerd kunnen worden. Een hosting kan bepalen hoe snel uw website laadt, hoe ver u uw website kunt uitbreiden. Ook het maken van extra professionele e-mail accounts en zelfs de beveiliging en beheer van uw website data gegevens komen zijn in handen van het hostingbedrijf die beheerd wordt door uw webdesigner.
U moet er rekening mee houden waar deze hostingbedrijven zich situeren en of de GDPR/EU regels na geleefd worden. Uw webdesigner zou u hierover moeten kunnen informeren indien u dit wenst te weten.
CONCLUSIE:
Het vinden van een goede freelance webdesigner is niet evident. Er zijn aantal belangrijke aspecten die vaak uit het oog verloren worden, maar die enorm belangrijk zijn bij het maken van een goede keuze.
Ik zou u dus adviseren om niet blind te staren naar de laagste offerte, maar wel verder te kijken naar wat u voor uw geld krijgt.
Goedkope en gratis diensten bestaan niet zonder nadelen in een wereld waar we nog net niet voor onze zuurstof moeten betalen. Stel uzelf en uw onderneming veilig door te kiezen voor originele en betrouwbare platforms en bouwsystemen die al gevestigd zijn in de markt. Kies voor premium support, onderhoudspakketten en een betrouwbare, gepassioneerde webdesigner die met hart en ziel zijn eigen onderneming succesvol wilt maken en via zijn/haar diensten en kennis, u en uw onderneming wilt en kan helpen om de vooropgestelde doelen te bereiken.
Ik hoop dat deze 10 tips u kunnen helpen de juiste keuze te maken tijdens het zoeken naar de juiste freelance webdesigner.
U kunt mij gerust contacteren als u meer informatie hierover wenst te ontvangen!
Kennis maken?
Contacteer ons gerust voor een informatieve en blijvende afspraak.
We kunnen u op kantoor ontvangen maar ook via live chat of telefonisch zijn we ook bereikbaar