Goede website namen bedenken om uw diensten of producten online aan te bieden blijft een pijnpunt voor vele ondernemers. Met zoveel beschikbare opties kan het overweldigend zijn om de juiste website naam te bedenken en te kiezen. Maar maak u geen zorgen, in deze blogpost geven we u enkele handige tips voor het bedenken van een domeinnaam waarmee je website opvalt bij de juiste doelgroep.
We gaan ervan uit dat u al een goede kennis heeft over wat een domeinnaam is en gaan u de nodige tips geven om een goede website naam te bedenken voor uw onderneming.
1: Definieer uw doelgroep
Bij het bedenken van een domeinnaam is het van enorm belang eerst uw doelgroep te definiëren . Zo kunt u uw domeinnaam direct afstemmen met de doelgroep die u voor ogen heeft.
Er zijn verschillende manieren om een doelgroep te definiëren voor het bedenken van een goede domeinnaam. Een paar dingen om over na te denken zijn:
- Wie is de doelgroep van uw website?
Bijvoorbeeld: consumenten, bedrijven, kinderen, ouderen, etc. - Wat is het doel van uw website?
Bijvoorbeeld: informatie delen, producten verkopen, diensten aanbieden, enz. - Welke woorden of zinnen beschrijven het beste wat uw website doet of aanbiedt?
Bijvoorbeeld: “Online winkel voor schoenen” of “Gratis recepten voor gezonde maaltijden.” - Welke zoekwoorden zullen mensen gebruiken om uw website te vinden?
Dit kunt u ontdekken met behulp van een zoekwoordenonderzoek.
Door deze vragen te beantwoorden, kunt u een helder beeld krijgen van uw doelgroep en een domeinnaam bedenken die aansluit bij hun behoeften en zoekgedrag.
2: Brainstorm over 5-10 termen of zinnen
Zodra u uw niche en doelgroep heeft verkleind, is het tijd om te brainstormen over 5-10 termen of zinnen die uw domeinnaam het beste omschrijven.
Het is belangrijk om een lijst met woorden te bedenken die aan uw website worden gekoppeld, omdat deze de basis vormen voor het creatieve proces.
– Bedenk welke zoekwoorden mensen in uw doelgroep kunnen gebruiken bij het zoeken naar de producten of services die uw website biedt.
– Probeer woorden te gebruiken die gerelateerd zijn aan het algemene concept van uw website, zoals ‘bouw’ of ‘schoonheid’.
– Zorg er ook voor dat u woorden gebruikt die uw bedrijf en de producten of diensten die u aanbiedt nauwkeurig omschrijven.
Dit helpt je bij het creëren van een domeinnaam die gemakkelijk te onthouden is en de juiste boodschap overbrengt naar potentiële klanten.
3: Ga voor eenvoud
Als het gaat om het kiezen van een websitenaam, is het belangrijk om het simpel te houden.
U wilt dat mensen uw domeinnaam onthouden en nauwkeurig typen. Lange en gecompliceerde namen zijn niet gemakkelijk te onthouden en kunnen problematisch zijn voor gebruikers.
Streef naar iets korts, onthoudbaar en gemakkelijk te spellen.
U wilt niet dat mensen uw domeinnaam verwarren met andere websites. Kies voor een unieke en originele naam waar mensen over gaan praten.
4: Blijf on-brand
Tijdens het brainstormen kan het gemakkelijk zijn om je te laten meeslepen en met ideeën te komen die te complex of te lang zijn. Om ervoor te zorgen dat u geen van de beste namen mist, moet u ervoor zorgen dat u gefocust blijft en de ideeën laten stromen.
Stel een timer in en blijf ideeën bedenken tot hij afgaat. Zodra de timer afgaat, is het tijd om uw lijst te verfijnen.
Houd er rekening mee dat de beste domeinnaam pakkend, onthoudbaar en uniek moet zijn, dus blijf jezelf pushen om met betere en creatievere variaties te komen.
5: Hou het kort
Als het om websitenamen gaat, is het belangrijk om ze kort en krachtig te houden. U wilt namelijk dat bezoekers de naam van uw website makkelijk en snel kunnen onthouden.
Als uw websitenaam te lang en ingewikkeld is, is de kans groot dat mensen deze vergeten of niet meer kunnen herinneren wanneer ze uw website de volgende keer bezoeken.
Bovendien zijn kortere domeinnamen gemakkelijker uit te typen en kunnen ze de positie in zoekmachines helpen verbeteren.
Zorg er dus bij het maken van een websitenaam voor dat deze gemakkelijk te onthouden is en kort genoeg zodat bezoekers deze snel kunnen typen.
6: Gebruik gerichte zoekwoorden (wanneer het zinvol is)
Als het gaat om het selecteren van een domeinnaam voor uw website, is het ook belangrijk om te overwegen om zoekwoorden toe te voegen wanneer dat zinvol is.
Dit kan helpen bij SEO en ervoor zorgen dat uw website beter vindbaar is in de resultaten van zoekmachines zoals Google.
Zoekwoorden spelen een belangrijke rol in een domein, omdat ze u kunnen helpen hoger te scoren op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s). Hiervoor kunt u trefwoorden aan uw domeinnaam toevoegen of deze opnemen in de titel van uw website. Bijvoorbeeld: www.webomarketing.be = Hier wordt het zoekterm ”marketing” in verwerkt in de website naam (url).
Hiermee onderscheidt u zich van de concurrentie en vergroot u uw kansen om gevonden te worden door potentiële klanten.
Let op:
Prop uw domeinnaam niet vol met trefwoorden, dit kan verwarrend zijn en er onnatuurlijk uitzien. Richt u in plaats daarvan op het gebruik van de meest relevante zoekwoorden en zorg ervoor dat ze op een logische manier in de domeinnaam worden geïntegreerd.
Als je hulp nodig hebt bij het bedenken van ideeën, overweeg dan om een hulpprogramma voor zoekwoordonderzoek te gebruiken, zoals Google Keyword Planner of Moz Keyword Explorer, om verwante woordgroepen en termen te ontdekken die je in je domeinnaam kunt opnemen.
U kunt ook gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen voor zoekwoorden onderzoek.
7: Maak het uitspreekbaar
Als je eenmaal een paar potentiële namen hebt, is de volgende stap om ervoor te zorgen dat ze uitspreekbaar zijn.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw domeinnaam gemakkelijk uit te spreken en te begrijpen is, omdat dit het voor gebruikers gemakkelijker maakt om uw website te vinden en te onthouden.
8: Kies een gemakkelijk te onthouden combinatie
Als je eenmaal een lijst met mogelijke namen hebt, is het tijd om je keuzes te beperken tot degene die het gemakkelijkst te onthouden is.
Om een domeinnaam onthoudbaar te maken, kunt u proberen kortere URL’s te kiezen die bijvoorbeeld gemakkelijk op visitekaartjes passen, omdat de kans groter is dat ze dan op de resultatenpagina van de zoekmachine (SERP) verschijnen.
Zoek daarnaast naar een combinatie van woorden die uniek en gemakkelijk uit te spreken is.
Zorg ervoor dat uw domeinnaam niet te moeilijk te spellen is, omdat dit het moeilijk kan maken voor klanten om deze te onthouden.
9: Wees creatief
Bedenk creatieve woordspelingen, gebruik je fantasie en denk buiten de gebaande paden.
Als het gaat om brainstormen voor een websitenaam, is het belangrijk om creatief en vindingrijk te zijn. U hoeft geen veelvoorkomende bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken, zoals gemakkelijk, echt, super en beter. Bedenk in plaats daarvan iets unieks en ongewoons.
U kunt ook op andere websites kijken voor inspiratie. Identificeer andere websites die vergelijkbare producten aanbieden en kijk of ze creatieve woordspelingen in hun domeinnamen hebben gebruikt. Dit kan helpen om je creatieve sappen te laten stromen en je te inspireren om met iets origineels en boeiends te komen.
10: Gebruik de juiste domeinnaamextensies
Wanneer u een domeinnaam bedenkt, is de extensie net zo belangrijk als de eigenlijke naam zelf. De meest voorkomende extensie voor domeinnamen is .com, maar er zijn veel andere extensies die voor uw website kunnen werken, afhankelijk van het type bedrijf dat u runt. .net wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor op technologie gebaseerde websites.
Denk dus voordat u een extensie kiest na over uw doelgroep en het type website dat u maakt. Door de juiste domeinnaamextensie voor uw website te selecteren, kunt u ervoor zorgen dat klanten uw domeinnaam onthouden en u snel vinden.
Ben je creatiever ingesteld, dan is .art of .design wellicht een betere keuze. Naast deze extensies zijn er ook landspecifieke extensies zoals .be .nl .uk of .ca die u wellicht wilt overwegen. Dit hangt af van waar uw doelgroep zich bevindt.
Vergeet ten slotte de nieuwe generieke topleveldomeinen (gTLD’s) niet die onlangs beschikbaar zijn gekomen, zoals .shop en .blog. Als u de tijd neemt om de verschillende domeinnaamextensies te onderzoeken, kunt u ervoor zorgen dat u er een vindt die het beste bij uw bedrijf past.
11: Gebruik waar mogelijk creatieve woordspelingen
Als het gaat om het kiezen van de perfecte websitenaam, waarom zou u dan geen creatieve woordspeling gebruiken?
Het is niet alleen leuk, maar het kan je ook helpen om je te onderscheiden van de concurrentie.
Het bedenken van woordspelingen kan een geweldige manier zijn om de naam van uw website gedenkwaardig en uniek te maken.
Bedenk woorden en termen die verband houden met uw bedrijf en kijk of u er slimme woordspelingen van kunt maken.
Als u bijvoorbeeld een online winkel heeft die schoenen verkoopt, kunt u iets bedenken als “Shooes” of “Kicks-R-Us”. Wees creatief en brainstorm over enkele ideeën om uw eigen unieke websitenaam te bedenken!
12: Vermijd koppeltekens
Vermijd dan ten koste van alles koppeltekens!
Voorbeelden:
- Droom-vakantie.be
- Gezond-eten.nl
- Slim-sparen.be
- Energie-besparen.nl
- Werk-thuis.com
Een koppelteken kan gemakkelijk verkeerd worden uitgesproken, waardoor het voor potentiële klanten moeilijk wordt om uw website te vinden.
Het kan ook verwarring veroorzaken en het moeilijk maken om te onthouden.
Koppeltekens hebben ook de neiging er onprofessioneel uit te zien en kunnen zelfs de indruk wekken dat uw bedrijf niet legitiem is.
Blijf in plaats daarvan bij woorden die gemakkelijk te spellen en uit te spreken zijn zonder extra tekens. Dit maakt de naam van uw website gemakkelijker te onthouden en helpt uw klanten u gemakkelijker online te vinden.
13: Wees selectief
Zodra u uw lijst met domeinnaamopties heeft opgesteld, is de volgende stap om selectief te zijn.
Het is belangrijk om de domeinnaam te kiezen die uw merk het beste vertegenwoordigt en die uw zakelijke doelstellingen nauwkeurig weergeeft.
Denk goed na over de boodschap die je wilt overbrengen en het idee achter je website.
Overweeg of de domeinnaam klanten zal helpen om uw bedrijf en wat u aanbiedt beter te begrijpen.
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de domeinnaam gemakkelijk uit te spreken en te spellen is.
Als je eenmaal de juiste domeinnaam hebt gekozen, registreer deze dan zo snel mogelijk, zodat niemand anders er gebruik van kan maken.
Voorkom veelvoorkomende fouten bij het kiezen van een domeinnaam
Een van de belangrijkste stappen bij het kiezen van een domeinnaam is het vermijden van veelgemaakte fouten. Het is essentieel dat u uw tijd en onderzoek neemt voordat u een domeinnaam kiest. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten die u moet vermijden bij het kiezen van een domeinnaam:
- Vermijd koppeltekens, cijfers en dubbele letters. Deze kunnen verwarrend en moeilijk te onthouden zijn voor uw lezers.
- Blijf weg van domeinnamen die te lang en ingewikkeld zijn. Kort en simpel is de sleutel.
- Zorg ervoor dat uw domeinnaam uniek is en niet al door iemand anders is gebruikt. Neem de tijd om onderzoek te doen voordat u een naam kiest.
- Kies geen generieke of vage domeinnaam die kan worden verward met andere websites.
- Controleer of de gewenste domeinextensie beschikbaar is, aangezien sommige bezet of beperkt kunnen zijn.
Conclusie: de slimme keuze maken bij het benoemen van uw site
Het kiezen van de juiste domeinnaam voor uw website is een cruciale beslissing. Het kan het verschil zijn tussen succes en falen.
Een domeinnaam moet gedenkwaardig, uniek en on-brand zijn.
Bij het maken van uw domeinnaam is het belangrijk om rekening te houden met de lengte, trefwoorden en extensies.
De tijd nemen om vergelijkbare domeinen te onderzoeken en de waarde van korte en eenvoudige domeinnamen te begrijpen, kan een heel eind komen.
Er zijn ook tal van gratis bronnen beschikbaar om u te helpen beschikbare domeinen te vinden.
Zorg ervoor dat u de slimme keuze maakt bij het bedenken van een domeinnaam voor uw website.