Hoe je productiviteit kunt verhogen als startende ondernemer

Als startende ondernemer is het belangrijk om je productiviteit te verhogen. Door slimmer te werken en een productieve werkomgeving te creëren, kun je efficiënter werken en meer gedaan krijgen. Daarnaast is het plannen en stellen van doelen essentieel om je tijd effectief te gebruiken. Hier zijn enkele belangrijke punten om je productiviteit te verhogen:

Belangrijkste punten

 • Automatiseer repetitieve taken
 • Gebruik productiviteitstools
 • Delegeer taken waar mogelijk
 • Elimineer afleidingen
 • Organiseer je werkplek

Werk slimmer, niet harder

thumbnail

Automatiseer repetitieve taken

Als startende ondernemer is het belangrijk om je tijd efficiënt te gebruiken. Een manier om dit te doen is door repetitieve taken te automatiseren. Door gebruik te maken van productiviteitstools en technologieën kun je veel tijd besparen. Hier zijn een paar tips om repetitieve taken te automatiseren:

 • Identificeer welke taken regelmatig terugkomen en geschikt zijn voor automatisering.
 • Zoek naar tools en software die je kunnen helpen bij het automatiseren van deze taken.
 • Leer hoe je deze tools effectief kunt gebruiken en pas ze toe in je dagelijkse werkzaamheden.

Automatisering kan je helpen om meer tijd vrij te maken voor belangrijkere taken en om je productiviteit als startende ondernemer te verhogen.

Gebruik productiviteitstools

Productiviteitstools kunnen je helpen om efficiënter te werken en je taken beter te organiseren. Met behulp van deze tools kun je tijd besparen en je concentreren op de belangrijkste taken. Hier zijn enkele populaire productiviteitstools die je als startende ondernemer kunt gebruiken:

 • Trello: Een handige tool voor het organiseren van projecten en taken. Je kunt gemakkelijk taken toewijzen aan teamleden en de voortgang bijhouden.
 • Evernote: Een notitie-app waarmee je al je ideeën en aantekeningen op één plek kunt bewaren. Je kunt ook afbeeldingen, audio-opnamen en webclips toevoegen.
 • RescueTime: Deze tool houdt bij hoeveel tijd je besteedt aan verschillende activiteiten op je computer. Het geeft je inzicht in je tijdsbesteding en helpt je om afleidingen te verminderen.

Met deze productiviteitstools kun je je werk efficiënter organiseren en je productiviteit als startende ondernemer verhogen.

Delegeer taken waar mogelijk

Als startende ondernemer is het belangrijk om te erkennen dat je niet alles zelf kunt doen. Het delegeren van taken kan je helpen om je productiviteit te verhogen en je te focussen op de belangrijkste aspecten van je bedrijf. Hier zijn een paar tips om taken effectief te delegeren:

 • Identificeer taken die anderen kunnen overnemen en die niet direct jouw expertise vereisen.
 • Zorg voor duidelijke instructies en communiceer je verwachtingen helder.
 • Vertrouw op het kunnen van je team en geef hen de verantwoordelijkheid om taken uit te voeren.

Het delegeren van taken stelt je in staat om je tijd en energie te besteden aan de taken waar jij het meest waardevol bent. Het helpt je om overweldiging te voorkomen en zorgt ervoor dat je efficiënter kunt werken. Dus wees niet bang om taken uit handen te geven en vertrouw op je team!

Creëer een productieve werkomgeving

thumbnail

Elimineer afleidingen

Om je productiviteit te verhogen, is het belangrijk om afleidingen zoveel mogelijk te vermijden. Hier zijn een paar tips om je te helpen focus te houden:

 • Zet je telefoon op stil of leg hem buiten handbereik tijdens het werken.
 • Sluit onnodige tabbladen en applicaties op je computer.
 • Maak gebruik van websiteblokkers om toegang tot afleidende websites te beperken.
 • Creëer een rustige en opgeruimde werkomgeving zonder visuele afleidingen.

Tip: Zorg ervoor dat je een duidelijke scheiding maakt tussen je werkruimte en ontspanningsruimte. Dit helpt je om beter in de werkmodus te komen en afleiding te verminderen.

Organiseer je werkplek

Een georganiseerde werkplek kan je productiviteit aanzienlijk verhogen. Zorg ervoor dat je bureau opgeruimd is en dat je belangrijke documenten en benodigdheden binnen handbereik hebt. Een opgeruimde werkplek zorgt voor een opgeruimd hoofd. Daarnaast is het belangrijk om voldoende natuurlijk licht te hebben en een comfortabele stoel en bureau te gebruiken. Een ergonomische werkomgeving kan fysieke klachten voorkomen en je focus verbeteren.

Zorg voor een goede ergonomie

Een goede ergonomie is essentieel voor een productieve werkomgeving. Zorg ervoor dat je werkplek is ingericht op een manier die comfortabel is en je lichaam ondersteunt. Hier zijn een paar tips om een goede ergonomie te bevorderen:

 • Stel je stoel op de juiste hoogte in om een goede zithouding te behouden en rugklachten te voorkomen.
 • Gebruik een ergonomisch toetsenbord en muis om de belasting op je handen en polsen te verminderen.
 • Plaats je beeldscherm op ooghoogte om nek- en oogklachten te voorkomen.

Tip: Neem regelmatig korte pauzes en stretch je spieren om spanning en vermoeidheid te verminderen.

Een goede ergonomie helpt je om comfortabel en efficiënt te werken, waardoor je productiviteit als startende ondernemer kan toenemen.

Plan en stel doelen

thumbnail

Maak een dagelijkse planning

Een dagelijkse planning is essentieel om je productiviteit te verhogen als startende ondernemer. Het stelt je in staat om je tijd effectief te beheren en je taken op een georganiseerde manier af te handelen. Hier zijn een paar tips om een effectieve dagelijkse planning te maken:

 • Begin je dag met het identificeren van de belangrijkste taken die je moet voltooien.
 • Maak gebruik van een digitale agenda of een takenlijst-app om je planning bij te houden.
 • Stel realistische doelen voor jezelf en verdeel je taken in behapbare stukken.
 • Prioriteer je taken op basis van urgentie en belangrijkheid.

Tip: Zorg ervoor dat je voldoende tijd reserveert voor pauzes en ontspanning. Een goede balans tussen werk en rust is essentieel voor een productieve werkdag.

Met een goed doordachte dagelijkse planning kun je je tijd efficiënt gebruiken en je productiviteit als startende ondernemer verhogen.

Stel realistische doelen

Als startende ondernemer is het belangrijk om realistische doelen te stellen. Hierdoor voorkom je dat je jezelf overweldigt en teleurgesteld raakt als je ze niet kunt bereiken. Het is beter om kleine, haalbare doelen te stellen en deze stap voor stap te behalen. Op deze manier blijf je gemotiveerd en kun je je productiviteit verhogen.

Een handige manier om je doelen te stellen is door gebruik te maken van de SMART-methode:

 • Specifiek: Maak je doelen zo specifiek mogelijk, zodat je precies weet wat je wilt bereiken.
 • Meetbaar: Zorg ervoor dat je je doelen kunt meten, zodat je kunt zien of je vooruitgang boekt.
 • Acceptabel: Zorg ervoor dat je doelen realistisch en haalbaar zijn.
 • Relevant: Zorg ervoor dat je doelen relevant zijn voor je bedrijf en je langetermijnvisie.
 • Tijdgebonden: Stel een deadline voor je doelen, zodat je een duidelijk tijdsbestek hebt om ze te bereiken.

Door realistische doelen te stellen en deze op een gestructureerde manier te benaderen, kun je je productiviteit als startende ondernemer aanzienlijk verhogen.

Prioriteer je taken

Als startende ondernemer is het belangrijk om je taken goed te prioriteren. Door je taken op de juiste volgorde te zetten, kun je efficiënter werken en je productiviteit verhogen. Hier zijn een paar tips om je taken te prioriteren:

 • Maak een lijst van al je taken en bepaal welke taken het belangrijkst zijn. Focus je op de taken die direct bijdragen aan het behalen van je doelen.
 • Gebruik een prioriteitsmatrix om je taken te categoriseren op basis van urgentie en belangrijkheid. Zo kun je snel zien welke taken prioriteit hebben.
 • Verdeel je taken in kleinere subtaken en werk ze één voor één af. Dit helpt je om overzicht te houden en je voortgang te meten.

Tip: Stel jezelf de vraag: ‘Wat is het ergste dat kan gebeuren als ik deze taak niet meteen oppak?’ Dit kan je helpen om te bepalen welke taken echt prioriteit hebben.

Door je taken goed te prioriteren, kun je je energie en tijd efficiënter gebruiken en je focussen op wat echt belangrijk is.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn repetitieve taken automatiseren?

Er zijn verschillende manieren om repetitieve taken te automatiseren. Je kunt gebruik maken van softwaretools zoals Zapier of IFTTT om taken te automatiseren en integraties tussen verschillende applicaties tot stand te brengen. Daarnaast kun je ook scripts schrijven of gebruik maken van macro’s in programma’s zoals Excel om taken te automatiseren.

Welke productiviteitstools kan ik gebruiken?

Er zijn veel productiviteitstools beschikbaar die je kunnen helpen je productiviteit te verhogen. Enkele populaire tools zijn Trello voor projectmanagement, Evernote voor notities en takenlijsten, en RescueTime voor het bijhouden van je tijd en het identificeren van afleidingen. Het is belangrijk om de tools te kiezen die het beste bij jouw behoeften passen.

Hoe kan ik taken delegeren?

Het delegeren van taken is een belangrijke vaardigheid om je productiviteit te verhogen. Om taken succesvol te delegeren, is het belangrijk om duidelijke instructies te geven, vertrouwen te hebben in de persoon aan wie je de taak delegeert, en regelmatig de voortgang te controleren. Daarnaast is het ook belangrijk om te erkennen dat niet alle taken gedelegeerd kunnen worden en dat je sommige taken zelf moet uitvoeren.

Hoe kan ik afleidingen elimineren?

Er zijn verschillende manieren om afleidingen te elimineren en een productieve werkomgeving te creëren. Enkele tips zijn het uitschakelen van meldingen op je telefoon en computer, het creëren van een aparte werkruimte waar je niet gestoord wordt, en het gebruik van time-managementtechnieken zoals de pomodoro-techniek om gefocust te blijven.

Hoe kan ik mijn werkplek organiseren?

Een georganiseerde werkplek kan bijdragen aan een hogere productiviteit. Zorg ervoor dat je bureau opgeruimd is en dat je belangrijke documenten en benodigdheden binnen handbereik hebt. Maak gebruik van opbergmogelijkheden zoals mappen en lades om alles geordend te houden.

Hoe kan ik zorgen voor een goede ergonomie?

Een goede ergonomie is essentieel om productief te kunnen werken zonder lichamelijke klachten. Zorg ervoor dat je een comfortabele stoel hebt die de juiste ondersteuning biedt voor je rug en nek. Plaats je monitor op ooghoogte en zorg voor een ergonomisch toetsenbord en muis om overbelasting van je polsen en handen te voorkomen.

Bericht delen