Linkedin voor beginners: het belang van een linkedin profiel

LinkedIn is tegenwoordig een krachtig instrument voor professionals, werkzoekenden en bedrijven om hun carrièremogelijkheden en zakelijke netwerken te verbeteren en uit te breiden. Maar als je nog nooit een LinkedIn-account hebt aangemaakt of niet weet waar te beginnen, kan het behoorlijk overweldigend zijn.

In deze blogpost zullen we de basisprincipes van LinkedIn doornemen en praktische tips geven voor beginners om hun profiel te optimaliseren, te netwerken en zelfs te adverteren op het platform. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, je bedrijf wilt promoten of je professionele netwerk wilt vergroten, deze LinkedIn gids voor beginners kan je helpen om het meeste uit dit sociale netwerk te halen.

Wat is LinkedIn

LinkedIn is een online professioneel sociaal netwerk dat is ontworpen om gebruikers te helpen hun werkcarrières te verbeteren en contact te maken met gelijkgestemde professionals.

Het is een waardevol instrument dat werkzoekenden, werkgevers en zakelijke professionals in staat stelt contact te leggen voor zakelijke aangelegenheden. Het stelt mensen ook in staat om te leren van anderen binnen hun professionele netwerk en om toegang te krijgen tot vacatures en kansen.

Wat is het nut van LinkedIn?

LinkedIn is nuttig voor professionals, werkzoekenden en bedrijven. Het sociale netwerk biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Netwerkmogelijkheden voor professionals en werkzoekenden;
 • Kansen om te leren van anderen binnen uw professionele netwerk;
 • Toegang tot vacatures en arbeidsmogelijkheden;
 • Zichtbaarheid voor werkgevers en bedrijven om te adverteren en hun merk te promoten;
 • Een effectief marketinginstrument voor bedrijven om hun doelgroep te bereiken en potentiële klanten aan te trekken;
 • Een platform voor professionals en bedrijven om expertise te demonstreren en hun persoonlijke of bedrijfsmerk te versterken.

Hoe een LinkedIn profiel aanmaken als beginner?

Als je nog geen LinkedIn-profiel hebt, is het tijd om er een aan te maken. Het is heel eenvoudig en hieronder vind je een stapsgewijze handleiding.

 1. Ga naar LinkedIn.com.
 2. Klik op ‘aanmelden’.
 3. Selecteer ‘lid worden’ om je account te maken.
 4. Vul de vereiste informatie in, zoals je naam, e-mailadres en wachtwoord.
 5. Geef aan wat je beroepsmatige situatie is en wat je interesses zijn.
 6. Upload een professionele foto.
 7. Vul je profiel aan met informatie over je opleiding en werkervaring.
 8. Stel jezelf voor in de samenvatting.
 9. Verifieer je e-mailadres.

Voilà, je bent klaar om te netwerken!

Tip: Als je al bekend bent met social media, kun je ook overwegen om je aan te melden voor een LinkedIn basiscursus. Dit kan je helpen om nog meer inzicht te krijgen in hoe je het platform effectief kunt gebruiken.

Waar moet een LinkedIn foto aan voldoen?

Een goede eerste indruk is belangrijk, dat geldt ook voor je profielfoto op LinkedIn. Hieronder vind je enkele tips om ervoor te zorgen dat je foto professioneel en effectief overkomt op potentiële werkgevers en zakelijke contacten:

 • Kies voor een professionele foto: gebruik een zakelijke foto van je gezicht om een professionele uitstraling te tonen.
 • Zorg voor goede belichting: zorg ervoor dat de foto goed verlicht is om een heldere foto te maken.
 • Gebruik een hoge kwaliteit foto: zorg ervoor dat de foto van hoge kwaliteit is, zodat het er helder en mooi uitziet.
 • Zorg dat de foto de juiste grootte heeft: gebruik een formaat van tenminste 400 x 400 pixels en bij voorkeur 1000 x 1000 pixels.

Met deze tips ben je in staat om een goede profielfoto voor LinkedIn te kiezen en zorg te dragen voor een professionele uitstraling.

Netwerken op LinkedIn: hoe begin je?

Een van de belangrijkste aspecten van LinkedIn is het opbouwen van een professioneel netwerk. Hier zijn enkele stappen om te beginnen met netwerken op LinkedIn:

 1. Verbinding maken met anderen: Begin door collega’s, medestudenten en vrienden en familieleden met wie je professioneel contact hebt onderhouden toe te voegen aan je netwerk. Je kunt ook zoeken naar mensen die werkzaam zijn in jouw vakgebied of in bedrijven waar je graag zou willen werken.
 2. LinkedIn-groepen: Zoek naar LinkedIn-groepen die relevant zijn voor je professionele doelen en interesses. Word lid van deze groepen en start met het opbouwen van relaties met anderen in deze groepen.
 3. Stel jezelf voor: Maak een bericht waarin je jezelf voorstelt aan je netwerk en vertel kort wat je doet en wat je interesses zijn. Dit kan anderen aanmoedigen om met jou in contact te komen en om met je te netwerken.
 4. Deel updates: Begin met het delen van updates en artikelen over je werk, interesses en carrière. Hierdoor blijf je in contact met je netwerk en laat je zien waar je mee bezig bent.
 5. Communiceer: Neem deel aan discussies en reageer op updates van anderen in je netwerk. Dit kan helpen om relaties op te bouwen en om anderen aan te moedigen om met jou in contact te komen.

Door deze stappen te volgen kun je beginnen met het opbouwen van een professioneel netwerk op LinkedIn en kun je starten met het onderhouden van waardevolle relaties met anderen.

Hoe een LinkedIn-profiel optimaliseren voor betere zichtbaarheid en resultaten?

Om uw LinkedIn-profiel te optimaliseren voor betere zichtbaarheid en resultaten, zijn er een paar belangrijke stappen die u moet nemen:

Vul uw LinkedIn-profiel volledig in

Een volledig LinkedIn-profiel is essentieel om beter gevonden te worden in zoekopdrachten van LinkedIn-gebruikers. Zorg ervoor dat u uw werkervaring, opleiding, vaardigheden en expertise volledig en up-to-date invult. Hoe inzichtelijker uw profiel voor andere gebruikers is, hoe waarschijnlijker het is dat u door hen wordt gevonden in zoekopdrachten.

Gebruik zoekwoorden in uw kopregel en samenvatting

Het gebruik van zoekwoorden in uw kopregel en samenvatting zorgt voor een hogere weergave in zoekresultaten van LinkedIn. Neem zoekwoorden op die relevant zijn voor uw vaardigheden en vakgebied. Door dit te doen, vergroot u de kans dat uw profiel wordt gevonden door mensen die op zoek zijn naar specifieke vaardigheden of ervaringen.

Word actief in LinkedIn-groepen

LinkedIn-groepen zijn een geweldige manier om uw netwerk uit te breiden en uw zichtbaarheid te vergroten. Schrijf u in voor groepen die relevant zijn voor uw branche, vaardigheden en interesses en neem actief deel aan discussies en delen van nuttige content. Dit toont uw expertise en kan leiden tot waardevolle zakelijke connecties.

Plaats regelmatig content

Post regelmatig updates en artikelen over uw werk, interesses en carrière. Deel deze content ook in relevante groepen waar u lid van bent. Hierdoor zorgt u voor meer betrokkenheid en zichtbaarheid en bouwt u een goede reputatie op op LinkedIn.

Wat moet ik posten op mijn LinkedIn-account?

LinkedIn kan een platform zijn om uw professionele vaardigheden te delen, contact te maken met gelijkgestemde mensen en op de hoogte te blijven van nieuws in uw branche.
Een belangrijk aspect van het gebruik van LinkedIn is het regelmatig delen van inhoud die interessant en relevant is voor uw netwerk.

 • Deel interessante of inspirerende artikelen: Deel artikelen die u interessant vindt en relevant voor uw netwerk. Dit kan een artikel zijn dat u heeft geschreven of een artikel dat u elders heeft gevonden.
 • Deel nieuws of updates over uw bedrijf, producten of diensten: LinkedIn is een geweldige manier om uw netwerk op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen in uw bedrijf of producten. Deel belangrijke updates en laat uw connecties weten wat er gaande is in uw organisatie.
 • Plaats updates over uw eigen professionele prestaties of mijlpalen: Heeft u onlangs een nieuwe baan gekregen, een prijs gewonnen of een mijlpaal bereikt in uw carrière? Gebruik LinkedIn om uw netwerk op de hoogte te stellen van deze prestaties en mijlpalen.

Als u inhoud deelt, zorg er dan voor dat deze waardevol en relevant is voor uw netwerk. Het delen van te veel inhoud die niet gerelateerd is aan uw vakgebied of doelgroep kan uw reputatie op LinkedIn schaden.

Wanneer wordt LinkedIn het meest bekeken?
Wanneer wordt LinkedIn het meest bekeken

Volgens LinkedIn is de beste tijd om LinkedIn-updates te delen tijdens de werkweek van maandag tot en met vrijdag, tussen 10.00 en 12.00 uur. Het is belangrijk om updates buiten de reguliere kantooruren te vermijden, omdat de meerderheid van de LinkedIn-gebruikers actief is tijdens kantooruren.

Maak gebruik van analysetools om te zien welke tijd van de dag en week de beste resultaten oplevert voor uw doelgroep. Door te analyseren wanneer uw volgers meestal online zijn, kunt u erachter komen wanneer u uw updates moet plaatsen om de meeste betrokkenheid te krijgen.

Hoe adverteren op LinkedIn? Tips voor beginners

Een effectieve manier om je bereik op LinkedIn te vergroten, is door te adverteren. Hieronder vindt u enkele tips voor het adverteren op LinkedIn als beginner:

 • Maak een bedrijfspagina aan: Om te beginnen met adverteren op LinkedIn, moet u een bedrijfspagina hebben. Zonder dat kunt u geen advertenties maken of targeten.
 • Gebruik targetingopties: LinkedIn biedt diverse targetingopties, zoals functietitel, bedrijfsgrootte, branche en locatie. Selecteer de opties die relevant zijn voor uw doelgroep, zodat uw advertenties alleen aan hen worden getoond.
 • Maak opvallende advertenties: Zorg ervoor dat uw advertenties opvallen en relevant zijn voor uw doelgroep. Gebruik aantrekkelijke koppen en visuals om de interesse van uw publiek te wekken.
 • Test, test, test: Test verschillende koppen, visuals, doelgroepen en advertentie-indelingen om te zien wat het beste werkt. LinkedIn biedt ook analysetools waarmee u uw advertentieresultaten kunt meten en verbeteren.

Hoe een bedrijfspagina aanmaken op LinkedIn?
Hoe een bedrijfspagina aanmaken op LinkedIn

LinkedIn biedt bedrijven de mogelijkheid om hun producten of diensten te promoten en relaties met klanten en collega’s op te bouwen door het creëren van een bedrijfspagina. Het aanmaken van zo’n pagina duurt slechts enkele minuten.

Stappen voor het aanmaken van een bedrijfspagina op LinkedIn:

 1. Ga naar LinkedIn.com en log in op uw account.
 2. Klik op ‘Mijn pagina’ in de rechterbovenhoek en selecteer ‘bedrijfspagina maken’.
 3. Selecteer het type pagina dat u wilt aanmaken: Kleine onderneming, Middelgroot tot groot bedrijf, Showcasepagina of Universitaire pagina.
 4. Voeg uw bedrijfsinformatie toe, zoals uw bedrijfsnaam, logo, website en een korte beschrijving.
 5. Voeg extra details toe aan uw bedrijfspagina, zoals uw locatie, bedrijfsgrootte en branche.
 6. Voeg een bannerafbeelding toe om de pagina aantrekkelijker te maken.
 7. Publiceer de bedrijfspagina en begin met het delen van updates over uw bedrijf, vacatures en producten en het opbouwen van uw netwerk van volgers.

Zodra u uw bedrijfspagina heeft aangemaakt, is het belangrijk om deze regelmatig bij te werken en relevante inhoud te delen om uw publiek te betrekken en te informeren. Door actief te zijn en uw doelgroep te bereiken en te betrekken, kunt u uw bereik op LinkedIn vergroten en uw bedrijf laten groeien.

3 Tips voor succes op LinkedIn
Tips voor succes op LinkedIn

LinkedIn kan een waardevol hulpmiddel zijn om je professionele netwerk uit te breiden en carrièremogelijkheden te ontdekken. Hier zijn enkele tips voor succes op LinkedIn:

 • Wees actief en consistent op LinkedIn door regelmatig updates te delen, te reageren op berichten van anderen en deel te nemen aan groepen.
 • Stel jezelf open voor hulp en advies, en bied hulp en advies aan anderen in je netwerk. Door elkaar te ondersteunen kunnen jullie allebei profiteren van het netwerk.
 • Maak waardevolle en relevante inhoud en deel deze op regelmatige basis. Door deel te nemen aan discussies en artikelen te delen kan je zichtbaarheid en betrokkenheid vergroten.

Door deze tips in praktijk te brengen en actief te zijn op LinkedIn, kan je kansen ontdekken, je professionele netwerk uitbreiden en je carrière verder ontwikkelen.

Hoe linkedin profiel verwijderen?

Als je je LinkedIn-profiel wilt verwijderen, volg dan deze eenvoudige stappen:

 1. Klik op ‘Ik’ in de rechterbovenhoek van uw LinkedIn-homepage.
 2. Klik op ‘Instellingen en privacy’ en selecteer ‘Accountvoorkeuren’.
 3. Klik op ‘Accountsporen’ en selecteer ‘Account verwijderen’.

Houd er wel rekening mee dat dit een definitieve actie is en dat je alles in je account zult verliezen, zoals connecties, aanbevelingen en gesprekken.

Als je je account alleen maar wilt deactiveren, gaat u naar ‘Instellingen en privacy’ en selecteert u ‘Accountvoorkeuren’, kies vervolgens ‘Tijdelijk uw account opschorten’.

Tip: overweeg om iemand te informeren met wie je verbonden bent op LinkedIn voordat je je profiel definitief verwijdert of deactiveert, vooral als u belangrijke zakenrelaties of andere professionele verbindingen heeft.

Conclusie:

LinkedIn dus is een social media platform dat zich richt op de zakelijke markt. Het is een uitstekend platform om je professionele netwerk op te bouwen en te onderhouden.
Als beginner op LinkedIn is het belangrijk om een goed LinkedIn profiel aan te maken.

Begin met het invullen van jouw profiel. Het is belangrijk om jouw werkervaring te vermelden en zorg ervoor dat jouw profielfoto professioneel overkomt. Voeg ook aanbevelingen toe van mensen die jouw werk kunnen beoordelen. Dit versterkt jouw profiel en vergroot de kans op leads.

LinkedIn biedt ook ruimte om content te delen, zoals updates en posts. Maak gebruik van deze functie om jouw zichtbaarheid te vergroten.
Als je een zzp’er bent, dan kun je jouw bedrijfspagina toevoegen en jouw profiel en url optimaliseren om gevonden te worden door potentiële klanten.

Als je via LinkedIn op zoek bent naar nieuwe opdrachtgevers, is het belangrijk om jouw profiel volledig in te vullen. Gebruik trefwoorden in jouw profiel en in de posts die je deelt, zodat mensen jou makkelijker kunnen vinden. Maak ook gebruik van de zoekfunctie om nieuwe connecties te maken.
Je kunt ook mensen toevoegen buiten jouw eigen netwerk door een gepersonaliseerde uitnodiging te sturen.

Met een premium account heb je meer mogelijkheden op LinkedIn, zoals het zoeken van alle teksten en het vinden van meer zakelijke contacten. Het is een goede investering als je actief wilt blijven op het platform.

LinkedIn is een krachtig platform voor online marketing.
Het is een uitstekende manier om jouw eigen profiel te optimaliseren en connecties te maken met mensen die in jouw branche actief zijn.
Zorg ervoor dat je jouw account regelmatig bijwerkt en dat je de meest recente functies gebruikt.
Aarzel niet om nieuwe connecties toe te voegen en laat anderen jouw vaardigheden onderschrijven.

 

Bericht delen