Wat is een domeinnaam en hoe kies ik deze?

Bent u eigenaar van een klein bedrijf, blogger of digitale uitgever en wilt u via een website een online aanwezigheid creëren?
Heb je wel eens gehoord van domeinnamen, maar weet je niet zeker wat het is? Dan is deze blogpost iets voor jou!

We leggen de basisprincipes van domeinnamen uit en leggen uit waarom ze belangrijk zijn voor het ontwikkelen van uw online aanwezigheid.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een unieke identificatie voor een website, e-mailadres of andere online services. Het is het adres dat gebruikers in de URL-balk van de browser typen om uw website te bezoeken.

Een domeinnaam is vaak synoniem met een domein en is het adres dat gebruikt wordt om een ​​website te bezoeken. Ze bieden een door mensen leesbaar adres voor elke webserver en vormen een belangrijk onderdeel van de internetinfrastructuur.

Domeinnamen worden vaak gebruikt om services te identificeren die via internet worden aangeboden, zoals websites, e-mailservices en meer.

Vanaf 2017 waren er wereldwijd meer dan 330,6 miljoen geregistreerde domeinen.

De verschillende soorten domeinnamen

Bij het registreren van een domeinnaam heeft u de keuze uit verschillende soorten domeinnamen. Het meest voorkomende type domein is een “top level domain” (TLD).

Dit zijn de meest herkenbare domeinnamen:

.com, .org, .net en country-code top-level domeinen (ccTLD’s) zoals .be (België) .nl (Nederland) .de (Duitsland) en .uk voor het Verenigd Koninkrijk.

Andere domeintypen zijn generieke topniveaudomeinen (gTLD’s) zoals .info en .biz, en gesponsorde topniveaudomeinen (sTLD’s) zoals .aero en .museum.

Het is belangrijk om de verschillen tussen dit soort domeinnamen te begrijpen voordat je een nieuwe domeinnaam registreert.

Elk type domein heeft zijn eigen regels en voorschriften, dus het is belangrijk om te begrijpen welk type het meest geschikt is voor uw behoeften.

Het verschil begrijpen tussen domeinnamen en hostingservices

Domeinnamen en hostingdiensten zijn twee heel verschillende concepten.
Een domeinnaam is simpelweg het adres van je website. Het is de naam die mensen in de adresbalk van de browser typen om uw website te bezoeken.
Hostingservices daarentegen zijn de servers waarop uw website wordt opgeslagen en bediend.

Uw domeinnaam verwijst naar uw hostingservice, dus u moet beide aanschaffen om een ​​volledig functionele website te hebben.

Bij het kiezen van een hostingservice is het belangrijk om rekening te houden met factoren als beveiliging, betrouwbaarheid, uptime, opslagruimte en klantenondersteuning.

Het proces van het registreren van een domeinnaam

Het registreren van een domeinnaam is een eenvoudig proces. Het enige dat u hoeft te doen, is een domeinnaam kiezen die beschikbaar is, deze kopen en de DNS-instellingen configureren zodat deze naar de juiste webhostingprovider verwijst.

Er zijn veel verschillende domeinregistreerders beschikbaar, dus u kunt degene kiezen die het beste bij u past.

Zodra je een domeinnaam hebt gevonden die beschikbaar is, kun je deze kopen en de DNS-instellingen instellen. U kunt dit meestal rechtstreeks vanaf de website van de registrar doen, of als u een webhostingservice gebruikt, kan hun ondersteuningsteam u helpen bij het instellen.

Wanneer u het proces heeft voltooid en uw domeinnaam is geregistreerd, is deze actief en klaar voor gebruik!

De voordelen van een eigen domeinnaam

Het hebben van een eigen domeinnaam kan veel voordelen met zich meebrengen.

– Het geeft je een unieke en professionele identiteit op internet die gemakkelijk herkenbaar is.

– Het helpt u ook bij het opbouwen van uw merk, omdat het beter te onthouden is dan een generiek webadres.

– Met uw eigen domeinnaam heeft u meer controle over de inhoud van uw website en kunt u het ontwerp, de lay-out en de functies van uw website aanpassen.

Bovendien kunt u met een domeinnaam een ​​e-mailadres bij uw domeinnaam hebben, wat u een professionelere uitstraling geeft en helpt bij het opbouwen van geloofwaardigheid.

Het hebben van een eigen domeinnaam maakt het ook gemakkelijker voor mensen om uw website te vinden, omdat ze eenvoudig uw domeinnaam kunnen typen in plaats van ernaar te zoeken.
Ten slotte kan het hebben van een domeinnaam helpen om uw positie in zoekmachines te verbeteren, aangezien zoekmachines een hogere prioriteit geven aan websites met hun eigen domeinnamen.

De juiste domeinextensie kiezen

Als het gaat om het kiezen van een domeinnaam, is een van de belangrijkste beslissingen die u moet nemen, het kiezen van de juiste domeinextensie.
Er zijn honderden domeinextensies beschikbaar, van .com tot .tv, .me tot .club, en zelfs nieuwe landspecifieke extensies zoals .be (België), .nl (Nederland) en .uk (Verenigd Koninkrijk).

Het kiezen van de verkeerde domeinextensie kan een negatieve invloed hebben op de zichtbaarheid van uw website, dus het is belangrijk om de tijd te nemen om de juiste te kiezen voor uw behoeften.

Voor de meeste websites is .com de populairste keuze. Het is de meest herkenbare en meest gebruikte domeinextensie, dus het is meestal de beste optie voor bedrijven en particulieren. Als u echter op zoek bent naar iets specifieks of unieks, zijn er veel andere domeinextensies om uit te kiezen.

Als uw website bijvoorbeeld over reizen gaat, kunt u overwegen een .travel-extensie te gebruiken. Of als je een muzikant of artiest bent, kan een .fm- of .me-extensie een geweldige manier zijn om op te vallen. 

Tips voor het kiezen van een gedenkwaardige en unieke domeinnaam

Het kiezen van een domeinnaam voor uw website is een belangrijke beslissing, omdat het een enorme impact kan hebben op het succes van uw website. Uw domeinnaam moet gedenkwaardig, uniek en gemakkelijk te onthouden zijn.
Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het kiezen van een gedenkwaardige en unieke domeinnaam:

 • Houd het kort en eenvoudig: een domeinnaam moet gemakkelijk te onthouden zijn, dus probeer deze zo kort en eenvoudig mogelijk te houden.
 • Vermijd het gebruik van cijfers of koppeltekens: Cijfers en koppeltekens kunnen een domeinnaam minder gedenkwaardig maken en kunnen moeilijk uit te spreken zijn.
 • Overweeg een trefwoord te gebruiken: het opnemen van een trefwoord in uw domeinnaam kan helpen bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) en kan het voor klanten gemakkelijker maken om uw website te vinden.
 • Kies een geschikte extensie: verschillende extensies zoals .com of .net kunnen verschillende betekenissen hebben, dus zorg ervoor dat u degene kiest die het beste bij uw website past.
 • Wees creatief: brainstorm over ideeën en bedenk iets dat uniek en gedenkwaardig is.

Door deze tips te volgen, kunt u een domeinnaam vinden die zowel gedenkwaardig als uniek is voor uw website.

De voordelen van merkbare domeinen ten opzichte van generieke domeinen

Merkdomeinen bieden een aantal voordelen ten opzichte van generieke domeinen. Een merkdomein is een domeinnaam die is gekoppeld aan een specifiek merk of bedrijf.

Een merkdomein is vaak gemakkelijker te onthouden dan een generieke domeinnaam en kan helpen bij het creëren van een identiteit en het onderscheiden van een merk van zijn concurrenten.

Het helpt klanten ook om het merk te herkennen en te onthouden, wat gunstig kan zijn voor merkdoeleinden.

Merkdomeinen kunnen ook helpen om de positie en zichtbaarheid van zoekmachines te verbeteren, omdat ze eerder in zoekresultaten verschijnen dan generieke domeinen. Bovendien zijn merkdomeinen vaak veiliger, omdat ze kunnen worden beschermd door beveiligingsmaatregelen zoals WhoisGuard en domeinprivacybescherming.

De voordelen van het gebruik van een professionele service om uw domeinnaam te registreren

Als het gaat om het registreren van een domeinnaam, is het altijd het beste om een ​​professionele service te gebruiken. Professionele domeinnaamregistratiediensten bieden verschillende voordelen ten opzichte van het zelf doen.

– Ze bieden betrouwbaardere en veiligere services en zijn meestal kosteneffectiever dan proberen het zelf te doen.

– Professionele diensten bieden ook meer mogelijkheden als het gaat om het selecteren van de juiste domeinnaam en extensies.

– Ze kunnen u helpen ervoor te zorgen dat uw domeinnaam uniek, gedenkwaardig en veilig is.

Het belangrijkste is dat ze nuttig advies en begeleiding bieden tijdens het hele registratieproces van een domeinnaam. 

Uw privacy beschermen bij het registreren van een nieuwe domeinnaam

Bij het registreren van een domeinnaam is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw persoonlijke gegevens privé blijven.

Veel domeinregistreerders bieden services voor privacybescherming waarmee u uw contactgegevens privé en veilig kunt houden. Deze services kunnen helpen voorkomen dat uw e-mailadres, telefoonnummer en fysieke adres openbaar worden weergegeven in de WHOIS-database. Bovendien kunt u een service zoals een proxy of WHOIS-bewaker gebruiken om uw identiteit verder te beschermen en uw domein veilig te houden.

Het hebben van deze extra beveiligingslagen kan u helpen beschermen tegen mogelijke beveiligingsproblemen of cyberaanvallen.

Tips om uw domein veilig te houden

 • Bij het registreren van een domeinnaam is het belangrijk om uw domein te beschermen tegen kwaadwillende actoren. Hier zijn enkele tips om uw domein veilig te houden:
 • Gebruik altijd sterke wachtwoorden:
 • Zwakke wachtwoorden zijn gemakkelijk te raden en kunnen ongeautoriseerde toegang tot uw domeinnaam geven.
 • Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA) indien beschikbaar:
 • Dit voegt een extra beveiligingslaag toe aan uw domeinnaamregistratie.
 • Werk de contactgegevens van uw domeinnaam regelmatig bij:
 • Als uw contactgegevens verouderd zijn, kunt u de toegang tot uw domein kwijtraken.
 • Zorg ervoor dat uw domeinnaam niet is gekoppeld aan andere services: 
 • Sommige services, zoals e-mail en webhosting, vereisen mogelijk een betaalmethode of andere persoonlijke informatie die kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot uw domein en deze over te nemen.
 • Houd de WHOIS-database in de gaten voor wijzigingen in de registratie van uw domein:
 • Als er wijzigingen zijn aangebracht, neem dan onmiddellijk contact op met de registrar.
 • Gebruik Domain Name System Security Extensions (DNSSEC):

DNSSEC is een protocol dat de integriteit verifieert van informatie die wordt uitgewisseld tussen domeinnamen en DNS-servers, waardoor uw domein wordt beschermd tegen kwaadwillende actoren.

DNS belgium

DNS Belgium is de officiële registratie van domeinnamen in België. Het bedrijf staat in voor de registratie, het beheer en het onderhoud van het .be-domein. Het biedt een breed scala aan diensten, zoals domeinnaamregistratie, webhosting, e-mailhosting en meer.

DNS Belgium biedt ook technische ondersteuning aan klanten die een .be-domein hebben geregistreerd.

Met hun diensten kunt u genieten van een veilige en betrouwbare registratie van domeinnamen in België.

Conclusie: het belang van een eigen domeinnaam

Het hebben van een eigen domeinnaam is essentieel voor een succesvolle website. Het geeft u een identiteit op het World Wide Web, maakt het gemakkelijker voor mensen om u te vinden en geeft u de mogelijkheid om uw eigen merk te creëren.

Door ervoor te zorgen dat uw domeinnaam uniek, gedenkwaardig en professioneel is, kunt u een online aanwezigheid creëren die zich onderscheidt van de rest.

Het is ook belangrijk om uw privacy te beschermen bij het registreren van een nieuwe domeinnaam, door gebruik te maken van een professionele dienst om uw persoonlijke gegevens te verbergen. Met de juiste domeinnaam en de juiste beveiligingsmaatregelen kunt u een succesvolle website maken die u een sterke online aanwezigheid geeft.

Heeft u een eigen domeinnaam nodig, of hulp nodig bij het kiezen een goede domeinnaam, of een domeinnaam kopen, U kunt zeker bij ons terecht.

Wilt u weten of een domeinnaam beschikbaar is of wenst u domeinnaam te registreren, ook hiervoor we kunnen u zeker van dienst zijn.
Neem gerust contact met ons op.

Bericht delen